29 mei 2021 – 13 juni 2021

Laureaten FotoForum Talent

Locatie: Sint-Jozefskapel, Augustijnslei 76, 2930 Brasschaat
Openingsuren: vr 14-18u, za & zo 10-18 u
Inkom: gratis

Meer info

FotoForum Talent

FotoForum Brasschaat besteedt niet alleen aandacht aan bekende namen in de fotografie, maar wil vooral ook een forum bieden aan nieuw en vaak nog onbekend talent. Voor de editie 2020 gingen we daar ook weer naar op zoek via onze wedstrijd FotoForum Talent.

Eind 2019 meldden 107 deelnemers zich aan. In totaal werden 1385 beelden ingezonden. Het was voor de jury een hele uitdaging om hieruit 10 laureaten te selecteren.

Met de hulp van de externe juryleden Nick Hannes (fotograaf & docent), Sarah Van Marcke  (fotografe & docent) en Ingrid Leonard (assistent-curator FOMU Antwerpen) zijn we toch in die moeilijke opdracht geslaagd. De jury toonde zich erg opgetogen over het niveau en de kwaliteit van de talenten die uiteindelijk kwamen bovendrijven.

De 10 laureaten van FotoForum Talent 2020 zijn:
Hanne Bracaval, Eva Faché, Rebecca Fertinel, Sebastiaan Franco, Lieven Geuns, Hanne Lamon, Erik Mercelis, Werner Tips, Lukas Van Bentum en Jef Van den Bossche.

Omwille van de Coronapandemie kon FotoForum Brasschaat 2020 helaas niet plaatsvinden. In 2021 kiezen we voor een afgeslankte editie. De laureaten van FotoForum Talent 2020 krijgen zo de kans om in groep te exposeren. In het historische kader van de Sint-Jozefskapel tonen zij hun bekroonde foto’s – 5 per laureaat – aan het grote publiek.

29 mei t.e.m. 13 juni 2021
Sint-Jozefskapel, Augustijnslei 76 in Brasschaat-centrum
Openingsuren: vr 14-18u, za & zo 10-18u

© Lieven Geuns

© Lieven Geuns

29 mei 2021 – 30 september 2021

Acht van Brasschaat: 100 jaar terug ontstaan

Locatie: Fietsenstalling, Dokter Roosensplein Brasschaat
Openingsuren: vrij te bezoeken
Inkom: gratis

Meer info

Acht van Brasschaat: 100 jaar terug ontstaan

In 1921 besloten enkele Brasschaatse wielerenthousiastelingen om een koers in te richten. Onder hen ook gemeentesecretaris Louis De Winter en meester Hippoliet Paelinckx. Hun initiatief bracht een gebeurtenis op gang die vele jaren het politieke, economische en socioculturele leven in Brasschaat zou kleuren.

Dinsdag 6 september 1921 werd de eerste Acht van Brasschaat gereden. Het parcours liep over de Bredabaan langs café Scheirs, Heislagsebaan, Bredabaan, Donksesteenweg, kerk Ekeren-Donk, Kapelsesteenweg, Kleine Bareel en Bredabaan. 48 wielrenners legden 13 ronden van 11,5 km af, in totaal dus 149,5 km. De winnaar ontving een prijzenpot van 700 frank. De wedstrijd bracht ongeveer 25.000 toeschouwers op de been.

Die eerste koers kende veel bijval en in de jaren nadien kreeg de Acht steeds meer allure, ook wat het prijzengeld en de publieke belangstelling betrof. De wielerkoers groeide vrij snel uit tot de hoofdattractie van het jaarlijkse kermisweekend begin september in Brasschaat. In 1923 werd op de Acht zelfs het Belgisch Kampioenschap gereden.

In 1925 brak het toeschouwersaantal van 150.000 alle records. Een jaar later kreeg de koers een uitgebreider traject met zowaar een ronde van de Kempen. Vanaf 1931 reden de renners een vernieuwde omloop van 11 ronden op de kleine Acht langs de Bredabaan en enkele belangrijke zijstraten, goed voor 101 km. Op dat moment zat er 100.000 frank in de prijzenpot en langs het traject zag het werkelijk zwart van het volk.

Later werden op de Acht van Brasschaat nog heel wat kampioenschappen gereden, waaronder de herkansing van het Wereldkampioenschap en de koersen achter derny’s. Vele grote wielervedetten verschenen aan de start in Brasschaat om op de Acht hun kans te wagen en met prijzen aan de haal te gaan.

Bron: Breesgata vzw

Fietsenstalling, Dokter Roosensplein

29 mei 2021 – 13 juni 2021

Uit de tijd van toen

Locatie: Ramen woningen Veldstraat, tussen Bredabaan & du Boislei
Openingsuren: vrij te bezoeken
Inkom: gratis

Meer info

Uit de tijd van toen

In de Veldstraat, meer bepaald het gedeelte tussen de Bredabaan en de du Boislei, kan je een opmerkelijke openluchttentoonstelling bezoeken. In samenwerking met de bewoners daar ontdek je op de ramen van een 25-tal woningen langs weerszijden oude foto’s.

De zwartwit foto’s zijn opgediept en geselecteerd uit het archief van de familie De Ridder-De Potter. Ze brengen mensen en taferelen uit het dorpsleven van 1930 tot ongeveer 1970 terug tot leven. De datering kunnen we slechts bij benadering geven. De meeste foto’s situeren zich vermoedelijk in Brasschaat.

De beelden spreken voor zich. Met een vleugje humor hier en daar geven ze vooral een speelse en toegankelijke inkijk in het leven van toen.

De expositie bezoeken kan op eigen tempo en op elk moment van de dag. Alles verloopt coronaveilig: de foto’s worden aan de buitenkant van de huizen tegen de ramen getoond. Contact met de bewoners is totaal niet nodig en in deze omstandigheden zelfs uitgesloten.

Ramen woningen Veldstraat, tussen Bredabaan & du Boislei
 

HEB JE NOG PRAKTISCHE VRAGEN?