© Tiny Geeroms
Frederik Buyckx - I think I just got lost
binnenpleintje site Sint-Jozef (in openlucht)
Van Hemelrijcklei, 2930 Brasschaat
03/08/2022 – 15/08/2022
woensdag – zondag: 14-18u.
gratis
Meer info
Frederik Buyckx werd in 1984 in Antwerpen geboren. Hij behaalde een mastergraad in reclameontwerp aan Sint-Lucas Antwerpen en tot 2013 studeerde hij fotografie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent.
Sinds 2010 werkt Frederik als freelancefotograaf voor nationale en internationale media. Naast zijn opdrachten focust hij vooral op persoonlijke projecten. Met zijn serie Jesus, make-up and football documenteerde hij het dagelijkse leven in de favela’s van Rio de Janeiro. Het werk won verscheidene prijzen, waaronder de World Press Photo Award in 2013. Dit project werd door uitgeverij Lannoo in boekvorm uitgegeven.
In 2017 werd Frederik met de foto’s van zijn project WOLF uitgeroepen tot ‘Photographer of the Year’ van de Sony World Photography Awards. Zijn laatste project Horse Head won in 2019 de Belgische Limaphoto-prijs voor documentaire fotografie. Dit project – een onderzoek naar de banden tussen mens, dier en natuur in de bergen van Kirgizië – verscheen als boek bij uitgeverij Hannibal.
© Jan Locus
Jan Locus - The distance between us
Eerste verdieping oud-ziekenhuis Sint-Jozef
Van Hemelrijcklei, 2930 Brasschaat
03/08/2022 – 15/08/2022
woensdag – zondag: 14-18u.
gratis
Meer info
De langetermijnprojecten van fotograaf en filmmaker Jan Locus bestuderen de complexiteit van wereldwijde, sociaal-politieke kwesties. Dit resulteerde in boeken Devoted (2012, Lannoo) en Mongolia (2005, Cypres/FOMU en films. Deze werden vertoond op Internationale filmfestivals als IFFR Rotterdam (NL), DokFest Kassel (DE), Internationale Kurzfilmtage Oberhausen (DE), Festival ECRÃ, Cinematheque Museum of Modern Art, Rio De Janeiro (BR), Asolo Art Film Festival (IT), Split International Festival of New Film (HR) en FIFA Montreal (CA).
De film en fotoreeks The Distance Between Us is opgebouwd rond twee cassettebandjes die ooit dienden als alternatieve briefwisseling van een Marokkaanse familie uit Molenbeek. Deze auditieve brieven getuigen van de pijn van de achterblijvers. Zo vraagt de moeder zich af of ze haar zonen ooit nog terug zal zien. Redden ze het wel in die verre stad? Locus lijmt deze found footage over beelden van Brusselse sociale woningen of van de eerste Brusselse metrolijnen (grotendeels gebouwd door gastarbeiders). Ook het geruis en de manipulatiegeluiden van de cassetterecorder maken deel uit van de soundtrack. Voor de fotoreeks trok Locus naar Casablanca waar de Belgische steenkoolfederatie Fédéchar al in 1963 een kantoor opende om werklustige gastarbeiders te rekruteren. The Distance Between Us ging in Première op IFFR Rotterdam.
Zijn meest recente film Masters of the Land over de opkomst van mijnbouw en klimaatverandering in Mongolië ging in première op Rencontres Internationales Paris/Berlin 2021 en won de Signs Award op Festival Internazionale Segni della Notte, Urbino.
© Atelier Stephan Vanfleteren
Stephan Vanfleteren - Gutter in Arduino
Dodenhuisje, site Sint-Jozef
Van Hemelrijcklei, Brasschaat
03/08/2022 – 15/08/2022
woensdag – zondag: 14-18u.
gratis
Meer info
Stephan Vanfleteren (°1969) is al 30 jaar één van de bekendste en belangrijkste fotografen van België. Hij stelt internationaal tentoon in verschillende musea en publiceert zijn foto’s in kranten en tijdschriften over de hele wereld, waaronder Le Monde (FR), The New York Times (US), De Volkskrant (NL) en Die Zeit (D). In 2020, het jaar dat Vanfleteren vijftig werd, werd hij gevierd met een grote retrospectieve tentoonstelling die het hele gebouw van het Fotomuseum Antwerpen (FOMU) vulde. Met meer dan 146.000 bezoekers brak de expo – ‘Present’ genaamd – alle FOMU-bezoekersrecords. De bezoeker kreeg er een heel duidelijk beeld van zijn carrière vanaf het begin, toen hij de wereld rondreisde met een honger naar actie tot de recente meer introspectieve evoluties in zijn werk.
Vanfleteren begon als fotojournalist in de jaren negentig. Bij het grote publiek wordt hij vooral geroemd om zijn indringende zwart-wit portretten van kunstenaars en acteurs, tot surfers, vissers en sporters. De laatste jaren heeft Vanfleteren de wereld naar zijn daglichtstudio gehaald, wat resulteerde in vele ontmoetingen en portretten, maar ook een verkenning van het stilleven. Stilte wordt meer en meer een centraal thema in zijn werk die leven en dood, heden en verleden of licht en donker met elkaar verbinden.
In het voormalige dodenhuisje op de Sint-Jozefsite in Brasschaat brengt Vanfleteren met zijn visueel werk ‘Gutter in Arduino’ een interpretatie van resonerende overledenen op hun doodsbed. Een zintuigelijk nagedachtenis van het stoffelijk overschot van vele onzichtbare koude lichamen op harde steen.