Robin De Puy - Love me

Sint-Jozefskapel, Augustijnslei 76, Brasschaat
21/5/2022 – 05/06/2022
gratis

 

Meer info

Robin de Puy (NL, 1986) studeerde in 2009 af aan de Fotoacademie Rotterdam. Met haar project Meisjes in de prostitutie won ze The Photo Academy Award. In 2014 ontving ze de Zilveren Camera Nationale Portretprijs voor een portret van collega-fotografe An-Sofie Kesteleyn. Ze werkte onder meer voor De Volkskrant, LINDA, Het Nationaal Ballet, G-star en New York Magazine.

In mei 2015 vertrok Robin naar Amerika voor een roadtrip van 10.000 km op een Harley. Filmmaker Simone de Vries en cameraman Maarten van Rossem legden 2 weken van de 3 maanden durende roadtrip vast in de documentaire Ik ben het allemaal zelf, die in 2017 werd genomineerd voor een International Emmy Award. De beelden uit de roadtrip leidden tot de publicatie If This is True, I’ll Never Have to Leave Home Again (2016, uitgeverij Ludion). Ze werden in 2016 geëxposeerd tijdens haar 1ste solotentoonstelling in Fotomuseum Den Haag. In september 2016 werd Robin benoemd tot Fotograaf des Vaderlands.

In 2018 opende haar 2de solotentoonstelling Randy in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Dit project is een verlengstuk van haar vorige Amerikaproject bestaande uit fotografie en film. Begin 2019 volgde de solo-expositie LOVE ME in The Ravestijn Gallery in Amsterdam. Met een foto van Remco Campert won Robin de Rabobank Photographic Portrait Prize 2019 (voorheen de Nationale Portretprijs).

www.robindepuy.nl

Frederik Buyckx - I think I just got lost

Terrein Minigolf Hemelhof, Hemeldreef 2, Brasschaat
21/5/2022 – 05/06/2022
gratis

 

Meer info

Frederik Buyckx werd in 1984 in Antwerpen geboren. Hij behaalde een mastergraad in reclameontwerp aan Sint-Lucas Antwerpen en tot 2013 studeerde hij fotografie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent.

Sinds 2010 werkt Frederik als freelancefotograaf voor nationale en internationale media. Naast zijn opdrachten focust hij vooral op persoonlijke projecten. Met zijn serie Jesus, make-up and football documenteerde hij het dagelijkse leven in de favela’s van Rio de Janeiro. Het werk won verscheidene prijzen, waaronder de World Press Photo Award in 2013. Dit project werd door uitgeverij Lannoo in boekvorm uitgegeven.

In 2017 werd Frederik met de foto’s van zijn project WOLF uitgeroepen tot ‘Photographer of the Year’ van de Sony World Photography Awards. Zijn laatste project Horse Head won in 2019 de Belgische Limaphoto-prijs voor documentaire fotografie. Dit project – een onderzoek naar de banden tussen mens, dier en natuur in de bergen van Kirgizië – verscheen als boek bij uitgeverij Hannibal.

www.frederikbuyckx.com

Jan Locus - The distance between us

Technische ruimte Sint-Jozef, Van Hemelrijcklei, Brasschaat
21/5/2022 – 05/06/2022
gratis

 

Meer info

De langetermijnprojecten van fotograaf en filmmaker Jan Locus bestuderen de complexiteit van wereldwijde, sociaal-politieke kwesties. Dit resulteerde in boeken Devoted (2012, Lannoo) en Mongolia (2005, Cypres/FOMU en films. Deze werden vertoond op Internationale filmfestivals als IFFR Rotterdam (NL), DokFest Kassel (DE), Internationale Kurzfilmtage Oberhausen (DE), Festival ECRÃ, Cinematheque Museum of Modern Art, Rio De Janeiro (BR), Asolo Art Film Festival (IT), Split International Festival of New Film (HR) en FIFA Montreal (CA).

De film en fotoreeks The Distance Between Us is opgebouwd rond twee cassettebandjes die ooit dienden als alternatieve briefwisseling van een Marokkaanse familie uit Molenbeek. Deze auditieve brieven getuigen van de pijn van de achterblijvers. Zo vraagt de moeder zich af of ze haar zonen ooit nog terug zal zien. Redden ze het wel in die verre stad? Locus lijmt deze found footage over beelden van Brusselse sociale woningen of van de eerste Brusselse metrolijnen (grotendeels gebouwd door gastarbeiders). Ook het geruis en de manipulatiegeluiden van de cassetterecorder maken deel uit van de soundtrack. Voor de fotoreeks trok Locus naar Casablanca waar de Belgische steenkoolfederatie Fédéchar al in 1963 een kantoor opende om werklustige gastarbeiders te rekruteren. The Distance Between Us ging in Première op IFFR Rotterdam.

Zijn meest recente film Masters of the Land over de opkomst van mijnbouw en klimaatverandering in Mongolië ging in première op Rencontres Internationales Paris/Berlin 2021 en won de Signs Award op Festival internazionale Segni della Notte, Urbino.

www.janlocus.com

Stephan Vanfleteren - CYG versus MARENGO

Dodenhuisje, site Sint-Jozef, Van Hemelrijcklei, Brasschaat
21/5/2022 – 05/06/2022
gratis

 

Meer info

Sedert enkele jaren fotografeert Stephan Vanfleteren dode dieren in zijn daglichtstudio.

Niets is zo geduldig als een dood dier. Veren en vacht in gedempt licht als zachte troost voor het geleefde leven.

De fotograaf heeft totale controle over zijn onderwerp en kan de schoonheid van hun kleuren en vorm meticuleus observeren.

Ze hebben tijd. Vanfleteren ook. Maar zij meer. Chemische processen spelen zich af in die dode lichamen. Vochtverlies, druppelend bloed, postmortale ontlasting, verdroging van de ogen… Een kadaver leeft voort en soms kan het dode dier verrassend uit de hoek komen.

Rigor mortis op een tafel. Post mortem in de twee kamers van het dodenhuis, CYG versus MARENGO.

Niet alleen in een fotografisch beeld maar ook in een verrassende verstilde kortfilm. Een ode aan de vitaliteit van het leven.
Nature morte als herinnering van onze eigen sterfelijkheid.

www.stephanvanfleteren.com