Acht van Brasschaat: 100 jaar terug ontstaan

In 1921 besloten enkele Brasschaatse wielerenthousiastelingen om een koers in te richten. Onder hen ook gemeentesecretaris Louis De Winter en meester Hippoliet Paelinckx. Hun initiatief bracht een gebeurtenis op gang die vele jaren het politieke, economische en socioculturele leven in Brasschaat zou kleuren.

Dinsdag 6 september 1921 werd de eerste Acht van Brasschaat gereden. Het parcours liep over de Bredabaan langs café Scheirs, Heislagsebaan, Bredabaan, Donksesteenweg, kerk Ekeren-Donk, Kapelsesteenweg, Kleine Bareel en Bredabaan. 48 wielrenners legden 13 ronden van 11,5 km af, in totaal dus 149,5 km. De winnaar ontving een prijzenpot van 700 frank. De wedstrijd bracht ongeveer 25.000 toeschouwers op de been.

Die eerste koers kende veel bijval en in de jaren nadien kreeg de Acht steeds meer allure, ook wat het prijzengeld en de publieke belangstelling betrof. De wielerkoers groeide vrij snel uit tot de hoofdattractie van het jaarlijkse kermisweekend begin september in Brasschaat. In 1923 werd op de Acht zelfs het Belgisch Kampioenschap gereden.

In 1925 brak het toeschouwersaantal van 150.000 alle records. Een jaar later kreeg de koers een uitgebreider traject met zowaar een ronde van de Kempen. Vanaf 1931 reden de renners een vernieuwde omloop van 11 ronden op de kleine Acht langs de Bredabaan en enkele belangrijke zijstraten, goed voor 101 km. Op dat moment zat er 100.000 frank in de prijzenpot en langs het traject zag het werkelijk zwart van het volk.

Later werden op de Acht van Brasschaat nog heel wat kampioenschappen gereden, waaronder de herkansing van het Wereldkampioenschap en de koersen achter derny’s. Vele grote wielervedetten verschenen aan de start in Brasschaat om op de Acht hun kans te wagen en met prijzen aan de haal te gaan.

Bron: Breesgata vzw

29 mei 2021 – 30 september 2021

Locatie: Fietsenstalling, Dokter Roosensplein Brasschaat
Openingsuren: vrij te bezoeken
Inkom: gratis